Sebavedomie ako vlastná voľba

Sebavedomie. Pojem, ktorý počuť z úst športovcov, trénerov, rodičov a celej verejnosti neustále. Mám formu, cítim sa skvelo, darí sa mi, všetko mi vychádza, cítim sa sebavedomo. Na druhej strane, sme v kríze, v kŕči, bojím sa chýb, či cítim sa hrozne. Jeden a ten istý hráč (človek), si počas života prejde oboma etapami - aj tí najlepší. Ako je to potom možné? Hneď na úvod môžme teda vylúčiť, že je to niečo fixné, čo buď máte alebo nie (od narodenia). To nás privádza k úvahe, že je to možné skúmať, zistiť a zároveň ovlyvniť. Oukej, tak poďme na to ..

 

Čo je to vlastne sebavedomie?Unknown v2

Začneme kľúčovou otázkou - ak chceme poznať na niečo odpoveď, musíme najprv vedieť čo je to "niečo" :) Hľadaním na googli sa dopátrame k všeobecným poučkám, z ktorých múdrejší nebudeme. Nájdeme odpovede v zmysle "dôvera vo vlastné sily, schopnosti ..". Kde sa však berie, odkiaľ vychádza a kam sa dokáže stratiť? Z môjho pohľadu, počas rokov skúmania tejto otázky som dospel zatiaľ k záveru, že je to jednoducho STAV. Stav nášho organizmu (tela, mysle a energie) v určitej situácii. To ma privádza k odpovedi na otázku, ako je možné jeden týždeň podať výkon na hranici možností a o niekoľko týždňov či dokonca dní  sa cítiť úplne inak. Je to stav, pri ktorom naša myseľ je v tichosti, prípadne naše myšlienky sú krásne, čisté a jasné. Naše telo je vzpriamené, silné a prúdi ním množstvo energie. Cítime sa, že zvládneme všetko, že prekonáme všetky prekážky. 

 

Dostatok energieUnknown 1 v2

Vo vťahu medzi naším myslením, telom a energiou panuje veľmi zaujímavý vzťah. Všetko so všetkým súvisí a navzájom vplýva jedno na druhé. Zacvičte si yogu a Vaše myslenie sa vyčistí, energia sa prebudí. Začnite vizualizovať pozitívne myšlienky a Vaše telo sa uvoľní a energia zvýši. Naopak, seďte celý deň za počítačom a večer asi nebudete ten, kto sa bude cítiť, že zvládne všetko. Prípadne pozerajte celý deň správy, zaplňte myseľ blbosťami a večer sa to taktiež prejaví. No z môjho pohľadu, pri týchto troch kľúčových premenných je kráľovnou číslo jeden stav našej energie, ktorý má výrazný vplyv na telo aj myseľ. Čo je to však energia,  odkiaľ sa berie a kam vlastne môže zmiznúť? Jednoducho je to príjem - výdaj, položka príjmov je Vaša strava, pohyb (áno aj pohyb, ak keď si myslíme že pri ňom energiu iba míňame, okysličenie organizmu či prekvenie organizmu nám energiu dodajú) a naše vzťahy. Na strane výdajov sú rovnaké položky, ibaže v pre Vás nevhodnom zložení. Vysvetlím. Ak sa po jedle cítite sviežo, plný energie, rýchlo Vám trávi, máte plus na strane príjmov. Ak sa ale naopak stretávate napr. s niekým, kto Vás neustále ponižuje, podceňuje či inak oberá o energiu, je to plus tiež, ale nie Vaše .. :) Suma sumárum, kto je zodpovedný za stav Vašej energie? Mama to nebude, tá Vás už nekŕmi, politici tiež nie, možno ešte perinbaba .. Alebo ste to Vy?

 

V zdravom tele zdravý duchUnknown 2 v2

Na úvod pomôcka starých rodičov. Áno, je to tak. Rozdiel je však v tom, čo dnes považujeme za zdravé :) Niekto veľa pohybu (aj behal a umrel), niekto "zdravú" stravu (bez mäsa nebudeš mať silu) či celkovo zdravý "životný štý" (celý život fajčil, pil a dožil sa osemdesiat). Ako vidíme, protipólov je neúrekom. Ja pod týmto pojmom rozumiem jediné - FUNKČNOSŤ. To znamená, čo Vám Vaše telo umožňuje, resp. kde zlyháva. Je jedno koľko máte centimentrov či kíl, podstatné je, ako Vaše telo používate a čo všetko zvládne. Ak dokážete behať, šprintovať, zrážať sa a pri tom je Váš dych ľahký, rýchlo sa upokojí, cítite, že Vaše svaly pracujú pre Vás, je to OK. Ak nie, kúpte si permanentku do fitka, športové hodinky a nechajte to všetko v skrini :)  Keďže sa bavíme najmä (avšak nielen) o futbalistoch, tak neriešte svoj prvý dotyk či zakončenie, ale pozrite sa, ako pracuje Vaše telo pri nízkom ťažisku, množstve zmien smerov, v závere zápasov či pod tlakom protihráča. Ale nezabúdajte, buďte k sebe úprimný, tu si totiž zvyknú ľudia "pridávať" :)

 

Myslenie šampiónaUnknown 3

 Ak pri čítaní textu dokáže vnímať obsah aj ako celok, určite ste si všimli, že otázku myslenia dávam takmer na záver. Prečo? Jednoducho, kde sa nešpiní, netreba upratovať. Žijeme v spoločnosti, kde otázku myslenia začíname klásť na prvé miesto. No, je to také pro-americké. Ja som však nezažil ešte deň, kedy sa ráno zobudím dobre vyspatý, svieži, dobre sa najem a mám veľa energie, aby mi prúdili hlavou nechcené myšlienky. Takže to je dôvod, prečo sa myslenie u nás berie z nesprávnej strany. Kde je podstatné dať  myseľ na prvé miesto? Jednoduché, v uprataní si otázky stravy, pohybu, vzťahov k sebe a so svojím okolím. Tam totiž práve myseľ rozhoduje, ako to vyzerá. Či ste obeťou svojej chladničky, závislým na názoroch okolia alebo sa v zrkadle snažíte vidieť lepšie, ako na tom v skutočnosti ste. Využívajte svoju myseľ ako nástroj, ktorý Vám umožní vybrať si pre seba to najlepšie, čo život ponúka, či už v oblasti stravy, vzťahov alebo sebarealizácie. Kedy funguje myseľ najlepšie? Niekto verí že o desiatej, niekto večer, niekomu po sexe či po pive. Môj názor je opäť jednoduchý, v prítomnosti. To znamená, keď je tu a teraz. To je možné však len vtedy, ak jej doprajete vhodnú výživu, regeneráciu, príjemné prostredie a vzťahy. 

 

Robte to, v čom ste dobrý a baví Vás toUnknown 4

Na záver opäť niečo jednoduché a ľahko aplikovateľné. Ak sa Vám nechce zaoberať všetkými vyššie uvedenými oblasťami, robte iba jednoducho to, čo Vám ide. Často sa stretávam s otázkami, ako prekonať strach, cítiť sa sebavedomo či vyhnúť sa chybám. Môj názor je, že často sa tieto nežiadúce elementy objavujú, keď robíme niečo, čo nás nebaví, nevieme to alebo jednoducho z nesprávneho dôvodu. Ak však venujeme svoje úsilie veciam, pre ktoré máme vášeň, stratíme pri tom pojem o čase, ide nám to ľahko, tak sa jednoducho cítime dobre a sebavedomo. Preto ak ste rýchli, šprintujte, ak ste silní, vyhľadávajte súboje a ak radi kľučkujete, tak smelo do toho. V tomto smere nemáte čo pokaziť. Pozor len na to, v čom ste naozaj dobrý a v čom si myslíte, že ste, to môže byť rozdiel, ale o tom už nabudúce.

Pekný deň všetkým

Rado