3 kritériá pre Hamšíkovho nástupcu

20. november 2022 je symbolickým dňom nielen z pohľadu jeho čísel. Je to deň, kedy začínajú 22. majstrovstvá sveta a zároveň sa s reprezentačnou kariérou lúči legenda nášho futbalu, Marek Hamšík. V numerológii číslo 2 vyjadruje okrem iného harmóniu a rovnováhu, a práve tá je kľúčom pri hľadaní odpovede na otázku, kde nájdeme jeho nástupcu. Odhliadnuc od mnohých skvelých hráčov, ktorými Slovensko disponuje, poďme sa zamyslieť nad tým, čo robí Mareka takého výnimočného a ktoré kritériá by sme mali sledovať na našich nových talentoch.

1. Emočná stabilita

Z môjho pohľadu základný stavebný kameň Hamšíkovej geniality. Pri pohľade na jeho kariéru či výkony na ihriskách sa tento prvok prejavoval pomerne vysokou stabilitou, či už v kariérnom raste alebo výkonoch na ihrisku. Postupný progres, žiadne veľké eskapády smerom hore alebo dolu. Takto bolo možné pozorovať jeho kariéru, výkony na ihrisku či prejavy v médiách na ďialku. Mal som to obrovské šťastie, že sa mi podarilo počas pôsobenia v Železiarňach Podbrezová stretnúť a zažiť Mareka aj osobne počas jeho pôsobenia v Číne, keď sa občas po príchode na reprezentačný zraz pripojil do tréningu A tímu. Z každého jeho gesta, slova no najmä pohybov na ihrisku vyžarovala obrovská dávka pokoja, stability a rovnováhy. Bolo zážitkom sledovať, ako každý jeho dotyk s loptou či pohyb sprevádzal rovnaký rytmus. Emočná stabilita je čiastočne vecou vrodenou, na druhej strane veľký vplyv na jej vývoj má prostredie v rodinách, kde sa formuje mladý organizmus. Tu vidím z môjho pohľadu základ Marekovho úspechu a výnimočnosti.

 

2. Myslenie šampióna

V tejto kategórii opät nadviažem na emočnú stabilitu jeho osobnosťou, ktorej črty výrazne formovala jeho rodina. O Marekovi je známe, že je detailista, perfekcionista, ktorý chce mať veci zariadené tak, ako potrebuje. Tento typ hráčov je nesmierne cenný, nakoľko nikdy nie sú úplne spokojní s predvedenou hrou a stále hľadajú veci na zlepšenie. Život či tréning majú zorganizovaný, vedia si zanalyzovať plusy či mínusy a postupnými krokmi zdokonaľujú to, čo potrebujú. Ich túžba po dokonalosti ich súčasne vedie k stanovovaniu si svojich ambícií a cieľov tak, aby sa mohli prejaviť ich nadobudnuté schopnosti. U Mareka môžme súčasne výnimočnosť jeho myslenia pozorovať aj priamo na ihrisku, kde jednoducho vidí viac ako jeho spoluhráči či súperi, vie dobre vyhodnotiť situácie, kedy a ako hru zrýchliť, spomaliť či otočiť. Skvelo sa pohybuje v priestore, čo sme mohli pozorovať najmä na vrchole kariéry, kedy bol napriek pozícii záložníka veľmi produktívny. Napokon, v Neapole prekonal v štatistikách samotného božského Diega Maradonu. Bezpochyby, v tejto kategórii netreba zabúdať na jeho schopnosť učiť sa novým veciam. Žiadne prehnané ego brániace sebarozvoju, ani prílišné pochybnosti brániace výkonu. Aj keď, v tejto sfére si myslím, že najmä v prvej polovici kariéry by väčšie sebavedomie Marekovi umožnilo dosiahnuť na úplný vrchol svetového futbalu. Ktovie, možno.

 

3. Futbalové schopnosti

Samozrejme, bavíme sa o futbale, a to je jednoducho pohyb a kopanie do lopty, zjednodušenie povedané. To, čo Marekovi umožňovalo počas celej kariéry podávať konzistentné výkony, bola jeho starostlivosť o vlastné telo. V zápasoch často nabehal viac ako bol štandard a zranenia sa mu vyhýbali. Jeden z kľúčových prvkov každej kariéry. Vhodná strava, pravidelná regenerácia, výdatný spánok, atribúty ktoré všetci poznáme, Marekovi sa však podobne ako Ronaldovi, Benzemovi či Lewandovskému podarilo tieto záležitosti uviesť do praxe.  Nakoniec sa dostávame ku kľúčovému bodu, postavenému na doteraz uvedenom, a to sú jeho futbalové schopnosti. Tak či onak, futbal je vlastne úplne jednoduchý, tí najlepší vedia do lopty jednoducho kopnúť. Za každého počasia, v každej situácii. Do určitej miery je to dar, ktorý jednoducho hráča od útleho veku jednoducho baví. Potom však prichádza neskutočné množstvo opakovaní, ľavou či pravou, raz tak a raz inak. Je to proces, ktorý veľmi postupnými krokmi prinesie dlhodobé výsledky. Marekova obojnohosť je toho dôkazom. Chce to však jediné, tréning, tréning a ešte raz tréning. 

Tak, kritéria máme stanovené, tak teraz šup do objavovania nových Hamšíkov, aby sme našu krajinu čím skôr mohli opäť sledovať priamo v dejisku najbližších majstrovstiev sveta. 

S úctou

Ing. Bočej Radoslav, MGCP

osobný tréner, BR Academy